ELEMENTAIRE KENNIS

Audio Service Limburg stelt zich als doel de liefhebber van vinylweergave op gepaste wijze van dienst te zijn.

ACCESSOIRES

July 8, 2021

Er zijn bergen accessoires te koop voor platenspelers. Ik zal ze hier niet allemaal behandelen,want het zijn er veel. Heel veel. De ene heeft zin, de andere minder. Ze doen allemaal wel iets.Ik zal hier proberen uit te leggen wat dezeaccessoires doen en waar ze goed voor zijn.Mocht er een accessoire niet genoemd zijn, dan kun je mijn altijd een email sturen met jevraag over dat betreffende artikel.

 

Platenpuck

Een veel gemaakte denkfout is dat een puck er is om de plaat aan te drukken. Bijkromme platen kan dat wel eens handig zijn, maar dat is niet de taak van een puck. De massa vaneen puck is daarom ook minder belangrijk. Mijn ervaring is dat de zwaardere modellen vaak mindergoed klinken dan lichte exemplaren.Een puck is er niet om de plaat aan te drukken, maar omresonanties van de plaat te elimineren. Trillingen die in de plaat ontstaat door het aftasten, verstorende eigenlijke aftasting door diezelfde naald, wat een vertroebeling van het geluidsbeeld geeft. Eenjuist gedempte plaat zal meer detail en meer rust laten horen. Gewicht is hierbij niet zo belangrijk,maar wel de eigenschap om trillingen te verwerken.Het gaat dus om het juiste materiaal of combinatie van materialen

ACCESSOIRES PLATENPUC ANALOGUE SERVICE LIMBURG

Platenklem

Met een platenklem kun je een plaat wel prima op het plateau houden. In tegenstelling tot een puck, druk je hiermee de plaat wel vlak tegen het plateau van de speler. Een klem heeft meer de taak op de plaat vlak te houden en minder de taak om trillingen af te voeren.

 

 

ACCESSOIRES PLATENKLEM ANALOGUE SERVICE LIMBURG

 

 

Platenmat

Platenmatten zijn er te kust en te keurAllereerst natuurlijk de standaard rubber mat. Daarnaast zijn er van kurk, vilt, leer, carbon, koper, karton, glas en combinaties daarvan. Elke mat heeft zijn eigen klank. Welke mat je moet hebben ligt dus aan jezelf. Ik zou zeggen probeer er een aantal uit en kies die die het best bevalt. 

 

 

ACCESSOIRES PLATENMAT ANALOGUE SERVICE LIMBURG

 

 

Echter, niet elke mat past bij elke speler. Zo kreeg ik een klacht van een klant dat hij zijn speler niet vond klinken nadat deze opnieuw afgesteld was. De speler was afgesteld met de standaard vilten mat die bij de speler zat. Hij had deze mat thuis vervangen door een zgn. Ringmat (karton met kurk). Op die speler ging dat helaas niet goed.

Het eerste filmpje is de speler met de Ringmat erop 

https://www.youtube.com/watch?v=K4UqDiY5hsI 

In de tweede video zie je dezelfde speler, met dezelfde afstelling en dezelfde testplaat, maar dan met de originele vilten mat: 

https://www.youtube.com/watch?v=pgjkYEZzYAU 

Ik beweer niet dat een Ringmat een slechte mat is, ik heb er zelf jaren met veel plezier mee gespeeld. Maar op sommige spelers werkt het principe averechts. Dat geldt voor meer matten. Zoals eerder gezegd, het is dus een kwestie van uitproberen wat het best bevalt.  Ook prijs zegt niet alles. Er zijn goedkope matten, maar er zijn er waarvoor een vierstellig bedrag voor neergelegd moet worden. Duurder hoeft niet altijd beter te zijn. Als je niet weet welke mat je moet kiezen, vraag je adviseur. 

 

Platenborstels en naaldborstels

Een platenborstel is een noodzakelijk stuk gereedschap. Vaak zie je de zgn antistatische carbon platenborstel die door een aantal merken geleverd wordt. Deze voldoet voor de meeste gebruikers goed. Echter als je met een zeer kleine naald speelt (dus een duur element), raad ik het af om dit type borstel te gebruiken. Ook de met fluweel afgewerkte schuimrubber borstel voldoet hier niet. Het lijkt wel zacht, maar de kunststof en carbon haren veroorzaken microkrasjes in de groef. 

 

ACCESSOIRES PLATENBORSTEL ANALOGUE SERVICE LIMBURG

 

 

Voor heb zijn er de borstels met echt haar. Deze zijn duurder, maar de platen worden dan niet meer “mishandeld”.  Ook een naaldborstel is een handig stuk gereedschap. De borstels met lange haren zijn er om “pluis” van de naald te halen. Voor pluis kan ook een gelpad gebruikt worden. De kortharige carbon of messingborstels zijn bedoeld om de naald schoon te maken na een behandeling met een naaldreiniger.

 

Naaldreiniger

Naaldreiniger is een vloeistof die aangekoekte troep van de naald los weekt. Er zijn verschillende versies van te koop, van goedkoop tot duur, gebaseerd op zeepoplossing of vluchtig oplosmiddel.  

Deze vloeistoffen doen hun werk, maar OVERDAAD SCHAADT! Gebruik de vloeibare reinigers niet te vaak. Bij overmatig vaak gebruik kunnen ze de naald van de cantilever losweken of het element zelfs slopen. De vloeistoffen zijn vaak dermate agressief dat spoelen en jukken aangetast worden als ze vaker met het middel in contact komen. 

Middel op zeepbasis doen dit minder dan middelen met oplosmiddelen. Gebruik dergelijke reinigers dan ook niet vaker dan 1 a 2 keer per maand. Als je ze vaker moet gebruiken is het raadzaam je platen eens goed te reinigen 

 

Platenwasmachines

Er zijn verschillende types platenwasmachines te koop. De meest eenvoudige is de Knosti Disco Antistat. Volledig handbediend, bestaande uit een bak, wasmiddel, filters en een afdruiprek.

 

HEEFT U VRAGEN?

Neem contact met ons op